Artikel handlar om Västvärldens mani att omvandla billig, bra mat till dyrt ineffektivt bränsle:
All den mat som USA och Europa omvandlar till bränsle, medan världens fattiga blir allt hungrigare. Politiker förstår inte att det är ett nära samband mellan mat och bränsle och det kallas kalori.
Den energi som lagras i en säck majs kan bli bränsle för en bil eller mat för en människa. Och tack vare etanol-tvång och subventioner i USA och Europa, används mark, som tidigare brukades för livsmedel eller foder, till odlingar för bränsle.
Det amerikanska Jordbruksverkets senaste beräkningar förutspår att i år, för första gången, kommer amerikanska bönderna att skörda mer majs för etanol än för mat . I Europa går cirka 50% av rapsgrödan till produktion av biobränsle och cirka 18% av världens socker används i dag till biodrivmedel .
Det är ju beundransvärt i sig om man tänker på att för 50 år sedan varnade Paul Ehrlich för omfattande världssvält och idag, med nästan 7 miljarder munnar att föda, tänker vi inte på annat än hur vi ska kunna omvandla mat till fordonsbränsle.
Om priset på våra frukostflingor går upp klagar vi lite men om priset på majs tredubblas i tredje världen svälter hundratals miljoner.
Vi kallar det "Arabisk vår" men revolterna startade egentligen som protester mot matpriser.
Ytterligare negativ påverkan på matmarknaden är Europas paniska förskräckelse för ("genetiskt modifierade grödor") sk. GMOs. vilket gör att man vägrar använda tillgänglig teknologi inom jordbruket. Det gör att framgångarna när det gäller att föda jordens ökande befolkning bromsats.
Världen måste säga: "Ingen mat till bränsle"
Energimarknadens krav är 20 gånger högre än matmarknadens i kalorier räknat.
Om vi vill ersätta 20% av energi-marknaden genom att ta från livsmedelsmarknaden, betyder det att vi skulle behöva tredubbla matproduktionen för att uppfylla detta mål.
Även om vi kunde klara det, kommer vi aldrig att kunna göra det om vi vänder ryggen åt genetiskt modifierade grödor och håller upp "ekologisk" mat som den nya gyllene standarden för säkerhet, renhet och hälsa.
Ekologisk produktion är på modet i den rika västvärlden, men vi kan inte föda världen med det. Produktiviteten inom det organiska jordbruket är alldeles för låg.
Men det är inte bara det. Europa lägger sig i och förbjuder i princip Afrikas fattiga länder från att använda modifierat utsäde. De behöver teknologin för att öka produktionen i sina ålderdomliga, bakvända odlingsmetoder och brist på vatten, men under EU;s regler får de inte exportera någonting. Inte bara grödan som har GMO-anknytning utan allt, på grund av europeiska farhågor om korskontaminering och nästan omöjligt strikta normer.
Hur många människor har dött av kontaminering av livsmedel från ekologiska produkter, och hur många personer har dött av GMO-produkter ? Ingen har dött av GMO.
Och med hänvisning till e. coli utbrott tidigare i år i Europa, hur många har dött och blivit sjuka av organiska grönsaker?
Vatten är ytterligare en faktor som just nu inte räknas eftersom det inte har ett pris. Vi bara pumpar mer, bygger fler dammar och 98,5 % av allt vatten används inom jordbruket. Det går åt 9,100 liter för att framställa en liter biobränsle.
Världens befolkning beräknas uppgå till nio miljarder i mitten av århundradet, en ökning från 6,7 miljarder idag. Så, kan vi föda alla dessa människor?
Vi kan föda nio miljarder människor och vi kan förse dem med vatten och bränsle. Men bara om vi låter den fria marknaden göra sin sak.
Läs mera här
No comments:
Post a Comment