Friday, September 23, 2011

Intressanta fakta

Intressanta fakta:
Det är så lätt att se sig blind på saker och ting bara för att "det känns bra."

Från artikeln "Billig mjölk:

Varför det är bättre för världens fattiga om du skippar din organiska, fantasifyllda livsstil om att det är bättre för världen om man äter mat som produceras lokalt. "

Kanske lokalt odlade produkter smakar bättre för vissa människor. Och kanske det är psykologiskt bättre att ha nära kontakt med människor som odlar din mat. Men argumentet att det är bra ur energisynpunkt, håller inte.

Det är till exempel dubbelt så energieffektiv för människor i Storbritannien att äta mejeriprodukter från Nya Zeeland än från inhemska producenter. Det är fyra gånger mer energieffektivt för dem att äta lamm som transporterats från andra sidan av världen än det är att äta brittiskt lamm.

Det beror på att transporten av den färdiga produkten står för endast en liten del av den energi som förbrukas i produktion och leverans av mat. Det är mycket bättre att äta mat från platser där själva produktionen är mer effektiv. Nya Zeelands boskap äter klöver från fälten, medan brittiska boskap tenderar att förlita sig på foder som ofta är importerat.

En tomat från min trädgård smakar naturligtvis bättre än en som plockats grön och transporterats från Spanien. Samma sak med fisk från vår egen sjö, men att tro att det räddar världen är rätt meningslöst.

U-länderna borde uppmuntras att bli världens kornbod. Transportkostnaderna att flyga färska råvaror från södra Afrika till Europa eller USA uppvägs av att man undviker kostnader för all uppvärmning, belysning och konstruktion i samband med växthus som måste byggas för att det ska gå att odla i europeiskt eller nordamerikanskt vintermörker. Gambia tex. har lyckats öka sin frukt-och-grönsakesexport till EU med 25 procent under de senaste 10 åren.


Norman Borlaug, som kallas den gröna revolutionens fader, uppskattade att vi skulle behöva 5 till 6 miljarder nötboskap ytterligare, för att producera tillräckligt med naturlig gödsel för att upprätthålla vår nuvarande växtodling - vilket naturligtvis skulle öka efterfrågan på fodergrödor och därmed behovet för betesmark.

No comments:

Post a Comment